Kilka słów o szparagach...
Sezon na szparagi:
maj-czerwiec, październik-listopad
Zdrowe, bo:
1) mają działanie moczopędne i oczyszczające,
2) dobrze wpływają na układ krwionośny - zwiększają krzepliwość krwi i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych,
3) pobudzają przemianę materii.
Sprawy techniczne:
1) kupno szparagów:
- wybierajmy te o jasnych, zamkniętych główkach i połyskujacych pędach,
- omijajmy szparagi długo leżace na słońcu, zwiędłe czy zdrewniałe,
- najlepiej wybrać szparagi o średniej grubości.
2) sprawdzanie świeżości szparagów:
- można potrzeć szparagiem o dłoń. Powinien on wtedy wydać charakterystyczny skrzypiacy dźwięk,
- po złamaniu łodygi szparaga powinien tryskać z niej sok.
3) przechowywanie szparagów:
- jeśli nie używamy szparagów w dniu ich kupna, należy je umyć, owinać w wilgotna ściereczkę i schować w lodówce w pojemniku do warzyw.
Rodzaje szparagów:
1) białe,
2) zielone.
Tak naprawdę sa to te same szparagi, z tych samych nasion wyrosły. Różnia się jedynie tym w jakich warunkach wyrosły.
Zielone rosły odkryte, "na słońcu", natomiast białe nie dość, że były przykryte, to jezcze rosły głęboko w ziemi.
Przygotowanie i gotowanie szparagów:
1) obieranie szparagów:
- białe obieramy zawsze, zielone - gdy jest potrzeba
- staramy się obierać dokładnie, by usunać całe łyko. Obieranie zaczynamy tak ok. 3-4cm poniżej główki, aż do końca pędu.
2) gotowanie szparagów:
- szparagi myjemy, obieramy,
- odcinamy dolny kawałek pędu na ok. 2cm,
- szparagi wiażemy w pęczki po 6-10 sztuk,
- wkładamy do osolonego wrzatku i gotujemy je ok. 15 minut (im cieńsze łodygi tym krócej),
- podczas gotowania szparago układamy w garnuszku do góry główkami, woda ma sięgać do ok. 3/4 wysokości łodyg.
Bardzo pomocny poradnik!
OdpowiedzUsuńKto ma okazje byc w Niemczech od kwietnia do czerwca trafi tam na sezon szparagow. Szczegolnie polecam biale szparagi z Brandenburgii z okolic Beelitz, dostepne np. w Berlinie. Tam juz w kwietniu sa pierwsze szparagi, gdyz rolnicy stosuja na polach plastikowe plandeki, ktore powoduja szybszy wzrost roslin, ale tez przyczyniaja sie do produkcji smieci. Szparagi uprawiane bez folii sa lekko zabarwione na rozowo na koncach, a te pod folia sa cale biale. Rolnicy twierdza, ze klient chce tylko biale warzywa... W Niemczech takie szparagi kosztuja ok. 10 Euro za kilogram, ale wg mnie sa smaczniejsze niz te zielone i sa grubsze. Niemcy maja nawet specjalne garnki do gotowania tych warzyw. Bardzo popularne jest tam podawanie szparagow z sosem beszamelowym, zwanym tam sosem holenderskim. W Polsce w moim regionie niestety nie moge kupic takich szparagow, w sklepach sa najczesciej zielone z Grecji...
OdpowiedzUsuń