5 lip 2015

Naleśniki jęczmienne z twarogiem i truskawkami

Pyszne, owocowe naleśniki.




ciasto:
300g mąki jęczmiennej
1 szklanka mleka
1 jajko
szczypta soli
dodatkowo: woda, olej rzepakowy do smażenia

nadzienie:
200g twarogu
2 łyżki ksylitolu/cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
ziarenka wanilii (z jednej laski)
dodatkowo: 300-400g truskawek

Składniki na ciasto zmiksować. Następnie, podczas miksowania, stopniowo dodajemy wodę, tak by rozrzedzić je do konsystencji śmietany. Ciasto odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smażmy je na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym, na złoty kolor z obydwu stron.

Twaróg razem z jogurtem rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy ksylitol i wanilię. Mieszamy.

Każdy naleśnik smarujemy nadzieniem. Układamy pokrojone truskawki. Na koniec zawijamy w rulony. 


Lekkie i szybkie dania na upalne dni

4 komentarze:

  1. Super propozycja na zdrowsza wersje nalesnikow. Trzeba wykorzystac koniec sezonu truskawkowego:-). Nadzienie super. Uwielbiam twarog:-). Pozdrawiam;-).

    OdpowiedzUsuń
  2. To bedą następne naleśniki które zrobię :) mam akurat trochę maki jęczmiennej i zastanawiałam sie co dobrego z niej zrobić. Użyłas maki rasowej? Bo ja mam rasową. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj chodzi oczywiście o mąkę razową ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam takie tylko że z jabłkami świeżo uprazonymi :) bomba!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...