3 lis 2015

Śmietanowiec czyli oszukany sernik (bezglutenowy, na mące jaglanej)

Z tym ciastem pierwszy raz spotkałam się u mnie w pracy.
Od razu przypadło mi do gustu.
Przepis na masę "pożyczyłam" od szefowej (lekko ją zmodyfikowałam), składniki na ciasto dobrałam już sama.

 

ciasto:
2 szklanki mąki jaglanej
6 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez pszenicy)
2 łyżki kakao
150g zimnego masła
szczypta soli

masa:
1,2l śmietany 18%
6 białek
1 szklanka cukru lub ksylitolu
2 budynie waniliowe

Składniki na ciasto szybko zagnieść. Gotowe podzielić na 3 części. Jedną część odłożyć, resztą wyłożyć spód blachy (użyłam dużej prostokątnej). 

Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, ciągle ubijając. Następnie wsypać budynie, a na końcu wlać śmietanę. Wszystko zmiksować. Gotową masę wylać na blachę wyłożoną ciastem. 
 Na wierzch, wykruszyć ostatnią część ciasta.

Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180st.C.

Ciasto najlepiej smakuje, gdy chłodzi się je chociaż kilka godzin w lodówce.

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zgadzam się 😊 proste, szybkie ibpyszne, czyli takie jak lubię. Od razy "wpadli mi w oko" jak spróbowałam. Tak samo moje dzieciaki. Suszyly mi głowę o to, bym sama je w domu upiekła, bo jeden kawałek na spróbowanie to dla Nich było za mało 😊

      Usuń
  2. Wygląda pysznie i w sumie wydaje się nie być trudne... Może kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widać, że pyszny bo niewiele zostało.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciasto! Przepis zapisany i na niedziele do kawki bedzie pyszny sernik;-).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...