27 sty 2016

Makowiec z bezą, na kruchym spodzie (mąka żytnia)

Święta już dawno za pasem, a ja wyskakuję dopiero z makowcem ;) leniwcem blogowym od jakiegoś czasu jestem strasznym, przez co ten przepis nie jest jeszcze ostatnim z okresu Bożego Narodzenia. Mam jednak nadzieję, że do Wielkanocy się wyrobię ;)

 
ciasto:
320g mąki żytniej typ 720 (+ mąka do podsypywania)
200g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez pszenicy)
50g cukru pudru
1ml aromatu waniliowego
2 żółtka

Zagniatamy wszystkie składniki. Gotowe ciasto chłodzimy zawinięte w folię ok. 1 godziny w lodówce. Wykładamy nim wyłożoną papierem do pieczenia blachę (wielkość 22x22cm). Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy do lekkiego zrumienienia ok. 15-18 minut w temperaturze 180st.C.

masa makowa:
2 żółtka
1 jajko
900g masy makowej
100g orzechów włoskich

Żółtka i jajko miksujemy, dodajemy masę makową. 
Orzechy włoskie siekamy, wrzucamy do masy. Wszystko mieszamy. 
Masę makową wykładamy na podpieczony spód.

beza:
5 białek
180g cukru
50g mąki ziemniaczanej
1ml aromatu waniliowego

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier dalej ubijając. Miksujemy wszystko na wysokich obrotach miksera, do momentu aż na powierzchni piany będzie jakby perłowa poświata. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i aromat. Delikatnie mieszamy. Wykładamy pianę na masę makową.

wierzch:
100g masła
60g cukru pudru
1 żółtko
90g mąki żytniej
15g mąki ziemniaczanej
60g kaszy gryczanej niepalonej

Zagniatamy składniki. Dzielimy ciasto ma 10-12 części. Formujemy wałeczki, z których układamy na wierzchu ciastka kratkę.

Przyszykowane ciasto pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku około 40-45 minut.


1 komentarz:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...