10 kwi 2013

Surówka z pekinki i marchwi

Przepis znaleziony na opakowaniu kurkumy.
Chociaż nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła.
W oryginale były rodzynki i pekinka jedynie + sos.
Janie dodałam rodzynek.
Za to dodałam marchew.




1 porcja, około 150g: 113kcal, białko:2g, węglowodany:8g, tłuszcz: 10g

1 mała kapusta pekińska, około 350g
3 marchewki, około 250g
sól

sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka kurkumy
pieprz

Kapustę drobno kroimy. Doprawiamy solą. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie do kapusty ścieramy na tarce o grubych oczkach marchew. Mieszamy.

Do kubka przekładamy składniki na sos, doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy. Polewamy przyszykowane warzywa. Mieszamy. Chłodzimy w lodówce.

1 komentarz:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...