Praktycznie cały chleb powstał dzięki uprzejmości BadaPak (KLIK)
Polecam ten sklep internetowy, ponieważ można go okreslić znanymi nam wszystkim słowami:
"dobra jakość za rozsądną cenę".
Kupowałam już w nim, przed rozpoczęciem testów,
więc to na pewno nie żadna ściema ;)
Podobają mi się i towary i obsługa.
Tak więc nie mam żadnych zastrzeżeń co do BadaPak.
Jeśli chodzi o chleb: jest to kopalnia wartości odżywczych. 3 zboża. Amarantus. Czarna fasola.
Zakwas.
Czego chcieć więcej?
1 bochenek
100 g mąki jęczmiennej (BadaPak, mąka jęczmienna,KLIK)
100g mąki żytniej razowej (BadaPak, mąka żytnia razowa typ 1800, KLIK)
100g mąki orkiszowej (BadaPak, mąka orkiszowa ecco tgl-140, KLIK)
150 zakwasu żytniego (przepis: KLIK)
garść ugotowanej czarnej fasoli (BadaPak, fasola czarna drobna, KLIK)
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
Ugotowaną fasolę rozgniatamy bądź blendujemy, tak aby powstała lekka papka z odrobiną całych ziaren.
Odstawiamy do lodówki - będzie potrzebna później.
Pozostałe składniki przekładamy do miski. Dokładnie mieszamy łyżką. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na noc.
Następnie dodajemy fasolę. Mieszamy.
Ciasto przelewamy do foremki.
Pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150st.C i pieczemy do "suchego patyczka" (czyli po wbiciu w chleb, patyczek powinien być suchy).
Uwaga dla tych, co używają foremek silikonowych (czyli tak jak ja): chleb może być dalej wilgotny, ponieważ może się spocić. Wtedy należy pod koniec pieczenie wyciągnąć go z formy i piec (suszyć) dalej już bez foremki.
Pięknie ci wyszedł ten chlebek
OdpowiedzUsuńdziękuję:) bałam się co z niego będzie, ponieważ nie posiłkowałam się żadnym przepisem
UsuńHej, chlebek wygląda wyśmienicie, mam taka nietypową sprawę, dokładnie to szukam kogoś z okolic Ursynowa/Piaseczna kto piecze taki lub podobny chleb- bez mąki. Nie udało mi się znaleźć tego typu chleba w żadnej piekarni czy sklepie. Z powodów zawodowych nie mam czasu na pieczenie takiego chleba. Chętnie dogadam się z kimś na kupno powiedzmy 2-3 bochenków tygodniowo. Pozdrawiam pola.malena@gmail.com
OdpowiedzUsuń