7 maj 2013

Krem z kalafiora na bogato

Podstawowa wersja mojej zupy-krem z kalafiora zazwyczaj składa się z tego warzywa plus dodatki takich warzyw jak ziemniak, marchew czy seler. Przeglądając jednak swoje książki kucharskie w poszukiwaniu natchnienia, znalazłam zupę z kalafiora, która znacznie różni się od tej podstawowej. Na dodatek dzięki dodatkowi jajek, zasmażki i ryżu nie jest ona tylko dodatkiem do obiadu, a może spokojnie stanowić danie obiadowe.




Na 4 porcje: 

1 kalafior 
1 cytryna - sok 
2 łyżki mąki pełnoziarnistej  żytniej
3 łyżki oleju rzepakowego 
małe opakowanie jogurtu naturalnego 
2 jajka 
sól, pieprz 
gałka muszkatołowa 
świeże zioła
2 woreczki ryżu, najlepiej brązowego (200g)


Kalafior oprawiamy, kroimy na różyczki. Przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem wody. Dodajemy sok z cytryny i lekko solimy. 
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut (aż kalafior zmięknie).
Robimy zasmażkę: olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy mąkę oraz trochę wody. Przesmażamy na patelni. Dodajmy odrobinę wody z zupy, dalej mieszamy, tak aby zasmażka była lekko płynna i dało się ją przelać do zupy.

Garnek z zupą i zasmażką zestawiamy z ognia. Lekko ostudzimy, aby nie było zbyt gorące (na wypadek poparzenia przy miksowaniu zupy). Miksujemy na gładki krem.

Jogurt lekko solimy, dodajemy trochę zupy do niego. Mieszamy. Ma to na celu to, aby jogurt nie zważył się przy bezpośrednim dodaniu do gorącej zupy. Przelewamy do garnka, mieszamy, gotujemy kilka minut.

Jajka roztrzepujemy z szczyptą soli i pieprzem. Pomału przelewamy go do zupy, ciągle mieszając. Zostawiamy, zwiększając płomień palnika, do momentu aż zupa zacznie gęstnieć.

Doprawiamy solą (jeśli jest taka potrzeba), pieprzem, gałką muszkatołową.

Ryż gotujemy według przepisu. Wykładamy po porcji na talerze, zalewamy zupą. Dekorujemy świeżymi ziołami.

2 komentarze:

  1. Piękne zdjęcie :))) i jaki gęsty krem!!! mrrr :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjęcie pochodzi jeszcze ze starego bloga :) a krem jest rzeczywiście gęsty, ale dzięki temu jest pożywny

      Usuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...