5 maj 2013

Mój pierwszy chleb na zakwasie - chleb idealny?

Obecnie to dla mnie chleb idealny.
I dla mojej rodzinki, chociaż Oni zazwyczaj pieczywa, które piekę dla siebie, nie ruszą.
Bo ziarna Im przeszkadzają, albo to, że to nie chleb pszenny itd.itp.
A teraz chleb został zjedzony dosłownie w chwilę.

POJAWIA SIĘ I ZNIKA...
I ZNIKA...

Hehe

Nie bójcie się zrobić własnego zakwasu, a później z niego chleba.
Tak naprawdę to przy tym nie ma dużo pracy.
Jedynie potrzebny jest czas...

Przepis na zakwas możecie znaleźć tutaj: KLIK




1 bochenek

300g mąki żytniej
100g mąki jęczmiennej
6 łyżek zakwasu
 400ml letniej wody
sól
25g siemienia lnianego
25g płatków owsianych

Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dokładnie mieszamy łyżką, aby ciasto się wyrobiło.
Odstawiamy na 8 godzin, przykrywając lnianą ściereczką. Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki-keksówki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 50-60 minut w 170st.C.


8 komentarzy:

  1. Nastawiłam w końcu mój pierwszy zakwas. Zapisuję Twój przepis do wypróbowania. Chlebek wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyrósł! Nie robiłam jeszcze chleba na zakwasie, jeśli już to jakieś ekspresowe bułeczki. Ale to prawda, że domowe pieczywo znika w oka mgnieniu! Ciepłe, chrupiące...

    OdpowiedzUsuń
  3. pieczemy w blaszce?Jeśli tak to jakiej?
    Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, pieczemy w blaszce - keksówce. Ja używam silikowonych foremek. Ciasto jest luźne, dlatego najlepiej użyć formy. Dzięki za pytanie, od razu poprawię opis

      Usuń
  4. Z mąką jęczmienną nie piekłam jeszcze;). Pierwszy chleb na zakwasie piekłam według przepisu od koleżanki, ale jak będę miała mąkę jęczmienną, na pewno zajrzę do Ciebie ponownie :). Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jaka mąka żytnią typ 2000 czy 720 czyli pytlowa?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...