Klasyk wśród sałatek.
5 ziemniaków
3 spore marchewki
2 pietruszki (korzeń)
1 jabłko - najlepiej kwaśne
3 duże kwaśne ogórki
puszka zielonego groszku
3 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
sól, pieprz
Ziemniaki, marchewki, pietruszkę ugotować w skórce (ja gotowałam warzywa na parze).
Ziemniaki, marchewki, pietruszkę ugotować w skórce (ja gotowałam warzywa na parze).
W przypadku gdy są to młode warzywa, nie ma konieczności
obieraniu. Jednak w przypadku starszych warzyw, po ugotowaniu i
przestudzeniu, zdjąć skórkę. Następnie pokroić je w kostkę.
Groszek osączyć z zalewy, ogórki pokroić drobno, jajka obrać i skroić.
Jabłuszko obrać, pozbyć się gniazda nasiennego, bardzo drobno skroić.
Jabłko,
wszystkie warzywa i jajka wymieszać w misce. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać majonez i musztardę. Dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić do
lodówki na kilka godzin aby smaki się "przegryzły".
Strasznie kusisz swoimi przepisami, od razu człowiek robi się głodny. Uwielbiam takie tradycyjne pyszności.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej akcji.
Pozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki