17 maj 2013

Jak śliwka w sernik

Sernik to moje najukochańsze ciasto.
Uwielbiam wszystkie pieczone serniki. Byleby miały jak najmniej ciasta, a jak najwięcej masy twarogowej :)
Serniki na zimno też lubię, jednak pieczone rządzą.
Dzisiaj przepis na mini-serniczki ze śliwką.
Za suszonymi śliwkami nie przepadam, jednak tutaj idealnie pasują.
Polecam wszystkim.



12 porcji 

1 porcja: 86kcal, białko:11g, węglowodany:16g, tłuszcz: 7g 

700g półtłustego twarogu do serników 
2 żółtka jajka
50g masła (miękkiego) 
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
80g cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru wanilinowego 
12 suszonych śliwek 

Twaróg, żółtka, masło, mąkę, kaszę, cukier i cukier wanilinowy dokładnie mieszamy na masę sernikową.
Szykujemy foremki do muffinek. Nakładamy po łyżce masy serowej, następnie kładziemy do każdej z foremek po 1 śliwce, przykrywamy resztą masy. 
Pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 180st.C.

3 komentarze:

  1. Śliczny sernik, ale kasza manna to pszenica...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, że zwrociłaś/-eś uwagę. To jest akurat przepis ze starego blogu i gdzieś mi ta kasza umknęła. Zaraz poprawię, bez kaszy manny też wyjdą

      Usuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...