7 cze 2013

Murzynki - czekoladowe placuszki z płatków ryżowych (bez glutenu)

Kolejna propozycja z SZYBKIE GOTOWANIE (KLIK).
Placuszki.
Też wczoraj jadłam.
Miałam iście słodki dzień :)

Zmiany:
cukier puder na cukier brązowy
aromat waniliowy na cukier waniliowy domowy
czekolada na duuuuuuużo kakao (uwielbiam kakao)
smażenie na pieczenie 

Lubię korzystać z przepisów, są dla mnie inspiracją.
Jednak rzadko kiedy trzymam się ściśle.
Lubię coś zmienić pod siebie.
W końcu po to są przepisy, po to zajęłam się gotowaniem,
aby to mi sprawiało przyjemność, było zabawą i rozwijaniem kreatywności :)



całość:  633kcal, białko:18g, węglowodany:119g, tłuszcz:9

1 szklanka płatków ryżowych
1/3 szklanki rodzynek
ok. 1 łyżki cukru trzcinowego (można dać więcej)
1 jajko
1 czubata łyżka kakao
łyżeczka cukru waniliowego

Płatki i rodzynki wsypać do miski. Zalać wrzątkiem lekko ponad poziom płatków. Przykryć. Odstawić, aż płatki wsiąkną wodę i zmiękną. 
Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pieczeniowym. Masę nakładać łyżką, nadając im kształt placuszków. 
Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 10-15 minut.

1 komentarz:

  1. Ja trzymam się przepisów tylko gdy piekę biszkopt, szarlotkę czy jakieś tradycyjne ciasto. W pozostałych przypadkach eksperymentuję.
    Świetnie, że też nie trzymasz się dokładnie przepisów - mogą wówczas wyjść kolejne smaczne wersje i być inspiracją dla kolejnych osób :))
    Pomysł z piekarnikiem, super!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...