Może zdziwić Was to, że w przepisie pojawia się cukier.
Jedna nie jest on tutaj bez powodu.
Dzięki niemu powstaja cieniutka warstwa, która przypieka się podczas pieczenia.
Cukier w smaku nie jest wyczuwalny.
100g: 123kcal, białko:2g, węglowodany:23g, tłuszcz:4g
700g ziemniaków
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na słupki - jak frytki.
Do miski wlewamy wodę, dodajemy cukier, mieszamy, aż cukier się rozpuści.
Do wody dodajemy ziemniaki, odstawiamy na kilka minut.
Odcedzamy, suszymy na ręczniku papierowym.
Suche
ciemniaki znowu przekładamy do miski, dodajemy olej i wybrane przyprawy
(takie, które lubimy np. sól, zioła, mielona papryka). Dokładnie
mieszamy.
Wykładamy na wyłożoną pergaminem do pieczenia, blaszkę.
Pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 180st.C.
Muszę zrobić kiedyś takie dla mojego męża - wielkiego fana i miłośnika frytek ;) Takie domowe na pewno zdrowsze :)
OdpowiedzUsuń