19 wrz 2013

Chleb żytni sezamowy

Jeśli lubicie sezam, to ten chleb na pewno Wam posmakuje.
Jest po brzegi wypełniony tym ziarnem.




1 szklanka maki żytniej typ 500
4 szklanki maki żytniej pełnoziarnistej
20g świeżych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
100g ziaren sezamu
500ml ciepłej wody

Połaczyć w misce makę żytnia typ 500, drożdże, sól,  cukier i sezam. Dobrze wymieszać.
Odstawić na 15 minut.
Po tym czasie dodać resztę składników. Wyrobić ciasto łyżka, przykryć lniana ściereczka i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie, przełożyć je do formy. 
Piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 40 minut.

Uwaga: Konsystencja jest lekko luźna, więc musi być to koniecznie foremka, która nada kształt, a nie płaska blaszka. Ja użyłam okragłej formy i wyszedł mi jeden bochenek. W przypadku małych keksówek powinny 
wyjść 2 bochenki. 
Uwaga 2: chleb po upieczeniu jest wilgotny i zbity. W przypadku maki żytniej jest to raczej normalne.

1 komentarz:

  1. Pani Kamilo,
    zazwyczaj zapisuje linki do interesujących mnie przepisów i zaczęłam to robić po czym stwierdziłam, że to nie ma sensu bo tak zawaliłam sobie zakładki :)
    Wszystkie przepisy są cudowne !!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...