5 wrz 2013

Pomidory do słoików, na zimę

Przepis pochodzi z bloga Domi w Kuchni KLIK
Bardzo mi się spodobał, bo nie wymaga dużo pracy, a możemy zatrzymać smak lata w słoiku na zimę.

Takie pomidory świetnie nadaja się na pomidorowa, ale także do sosów czy innych potraw.

Domi całkowicie usuwała pestki, ja je zostawiłam (co widać na zdjęciu, bo lubię :)

Domi ma w przepisie 10-12kg pomidorów, ja użyłam 6kg, zrobiłam w tego 10 sporych słoików.



pomidory 

 Pomidory dzielimy na 3 równe części.

Pierwsza część sparzamy, obieramy ze skórki, wykrawamy twarde części, kroimy drobno. Przekładamy do garnka, dusimy 30 minut. Po tym czasie mielimy je na gładko. 

Pozostałe 2 części również sparzamy, obieramy i wykrawamy twarde części. Kroimy je na ćwiartki i układamy ciasno w słoikach. Zalewamy goracymi mielonymi pomidorami. Zakręcamy (nie do końca) i pasteryzujemy w goracej wodzie ok. 30 minut (woda powinna sięgać połowy wysokości słoika).
Po skończonej pasteryzacji słoiki wyciagami, dokładnie dokręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

12 komentarzy:

  1. Jak znalazł do zup czy sosów, chyba jeszcze zrobię przed końcem sezonu takie słoiczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. robilam pomidory z Pani przepisu i.... dzis chcialam je otworzyc po 2 tyg a tu na wierzchu biala pleśń... dlaczego??? co moglo byc przyczyna??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mojego doświadczenia, jesli coś się dzieje ze słoikami, to najczęściej jest to wina samych słoikow i szczelności pokrywek, ewentualnie użytych produktów i ich jakości. U mnie pomidory stały caly poprzedni sezon i ani jedne się nie popsuły.

      Usuń
    2. nie mam pojecia co bylo przyczyna, sloiki byly chyba dobre, kupilam je tu: http://weck.com.pl/sklep,25.html i jak otwieralam to byly dobrze zassane..nie wiem, moze z pomidorami cos bylo nie tak... :(

      Usuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...