9 lis 2013

Twarogowiec (bez glutenu)

Szybka babka z dodatkiem białego sera.

Podobno pyszna.
Szwagierka z mężem o mało się nie pobili o to, kto miał zjeść ostatni kawałek ;)

Na szczęście udało mi się spróbować podczas krojenia odrobinę ciasta.

I jeśli lubisz ciężkie, mokre, zbite ciasta, to polecam Ci je upiec.




ciasto:
2 szklanki maki gryczanej
250g mielonego twarogu
3/4 szklanki cukru
150g oleju rzepakowego
4 jajka
kilka kropel aromatu migdałowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez pszenicy)

polewa/lukier:
1/3 szklanki cukru pudru
odrobina wrzatku

 Olej miksujemy z cukrem, dodajac stopniowo twaróg, jajka oraz aromat migdałowy.Gdy składniki dokładnie się połacza, do masy dodajemy makę oraz proszek do pieczenia.
Wszystko mieszamy łyżka, a następnie ciasto przelewamy do formy (użyłam formy - keksówki).
Pieczemy w nagrzanym do 170st.C piekarniku około godziny.

Gdy babka się upiecze, studzimy ja lekko.
Szykujemy lukier mieszajac cukier puder z odrobina wrzatku - naprawdę nie trzeba dawać dużo wody, cukier puder swobodnie się w niej rozpuści. Najlepiej na poczatku dodać łyżkę wody, wymieszać i dopiero dodawać według potrzeb więcej wrzatku.
Gdy uzyskamy już lukier (gładki, bez grudek) polewamy nim ciasto.

Odstawiamy babkę, aż polewa całkowicie zastygnie.


Uwaga do zdjęć: na mojej babce lukier jest słabo widoczny, ponieważ rodzinka dorwała się do ciasta zanim te do końca przestygło, a lukier nie zdażył całkowicie zastygnać :)


7 komentarzy:

  1. Dokładnie takie ciasta lubię, więc to coś dla mnie :) nie dziwię się, że tak szybko zniknęło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,czy można dać mąkę owsianą? aga

    OdpowiedzUsuń
  3. Super to ciacho, chętnie bym zjadła:)
    Kamila Twój blog jest świetny przeglądam i przeglądam napatrzeć się nie mogę, dodaję do obserwowanych i będę zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mąka gryczana, twaróg.. ile zdrowia i pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale uważajcie na proszek do pieczenia, tam też jest gluten!! Są dostępne również bez glutenu. Trzeba poszukać.

    OdpowiedzUsuń
  6. Troche zmodyfikowalam przepis bo balam sie tego gryczanego posmaku i zamiast dwoch szklanek maki gryczanej dalam jedna a druga to byla zmielone platki owsiane. Ciasto wyszlo przepyszne bardzo delikatne troche jak biszkopt. Dziekuje za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...