W zeszłym roku przyszykowałam zestaw syropów z pędów sosny (KLIK) i miód z mniszka lekarskiego (KLIK).
Syropy sprawdziły się świetnie na jesienne/zimowe przeziębienia.
W tym roku domową apteczkę wzbogaciłam o syrop z szyszek sosny.
Szyszki zbieramy gdy są zielone i miękkie na tyle, że możemy je pokroić nożem.
Syrop z zielonych szyszek sosny |
3 spore garści zielonych szyszek sosny
ok. 3/4 szklanki cukru
Szyszki płuszemy, kroimy nożem w plasterki i układamy w słoiku. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2-3 tygodnie, codziennie mieszając.
Gotowy syrop odsączamy od szyszek, przelewamy do słoików lub butelek.
Trzymamy w chłodnym miejscu.
Syrop z zielonych szyszek sosny |
Syrop z zielonych szyszek sosny |
Idzie wiosna, chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńa co z szyszkami po zlaniu syropu
OdpowiedzUsuńmożna zrobić ocet
OdpowiedzUsuńJa zalałam wódka.mysle ze nalewka jakąś się wyczaruje.
OdpowiedzUsuń