Przepis pochodzi z książki "Karolina na detoksie".
2 porcje
3 marchewki
garść rodzynek
1 łyżka syropu z agawy
sok z 1/2 cytryny
sok z 1/2 pomarańczy
2 łyżki oleju z lnianki (rydzowego) lub oleju lnianego
1/2 łyżeczki cynamonu
sól morska lub himalajska
świeżo mielony pieprz
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Rodzynki sparzamy wrzątkiem.
Wszystkie składniki przekładamy do miski. Mieszamy.
zdrowa sałateczka, do tego jeszcze świetnie pasuje tarte jabłko :)
OdpowiedzUsuńzapraszam również do siebie na bloga: http://kuchniaczarow.blogspot.com
pozdrawiam! :)
Witam :) Czy syrop z agawy można czymś zastąpić lub pominąć w tym przepisie?
OdpowiedzUsuńBędę wdzięczna za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam :o)
syrop jest do doprawienia zamiast cukru. To czy dosłodzisz, i jak mocno, surówkę zależy od użytych składników. Słodkie marchewki i pomarańcza mogą nie wymagać dosłodzenia, jednak jeśli trafisz na kwaśne owoce czy gorzkawą marchewkę, wtedy lepiej doprawić. W przepisach w książce "Karolina na detoksie" w niektórych przypadkach używają miodu, w niektórych syropu z agawy. Myślę, więc, że taki syrop spokojnie można zastąpić miodem.
Usuń