9 sie 2014

Surówka z marchewki

Przepis pochodzi z książki "Karolina na detoksie".

2 porcje

3 marchewki
garść rodzynek
1 łyżka syropu z agawy
sok z 1/2 cytryny
sok z 1/2 pomarańczy
2 łyżki oleju z lnianki (rydzowego) lub oleju lnianego
1/2 łyżeczki cynamonu
sól morska lub himalajska
świeżo mielony pieprz

Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Rodzynki sparzamy wrzątkiem.
Wszystkie składniki przekładamy do miski. Mieszamy.


Sałatka zamiast kanapki!Sałatka zamiast kanapki!

3 komentarze:

  1. zdrowa sałateczka, do tego jeszcze świetnie pasuje tarte jabłko :)

    zapraszam również do siebie na bloga: http://kuchniaczarow.blogspot.com
    pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :) Czy syrop z agawy można czymś zastąpić lub pominąć w tym przepisie?
    Będę wdzięczna za szybką odpowiedź.
    Pozdrawiam :o)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. syrop jest do doprawienia zamiast cukru. To czy dosłodzisz, i jak mocno, surówkę zależy od użytych składników. Słodkie marchewki i pomarańcza mogą nie wymagać dosłodzenia, jednak jeśli trafisz na kwaśne owoce czy gorzkawą marchewkę, wtedy lepiej doprawić. W przepisach w książce "Karolina na detoksie" w niektórych przypadkach używają miodu, w niektórych syropu z agawy. Myślę, więc, że taki syrop spokojnie można zastąpić miodem.

      Usuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...