Ciasto murzynek w wersji bezglutenowo-babeczkowej o lekkiej nucie pomarańczy.
Na blogu można znaleźć również przepis na murzynka żytniego KLIK.
6 dużych lub 12 małych sztuk
2 szklanki mąki gryczanej
4 jajka
250g oleju rzepakowego
1.5 szklanki ksylitolu lub cukru
4 łyżki kakao
aromat pomarańczowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g kandyzowanych skórek pomarańczy
posypka do dekoracji
Olej, ksylitol, kakao i 0.5 szklanki wody zagotować w rondelku do rozpuszczenia składników. Odlać 0.5 szklanki gotowego syropu, a resztę przelać do miski i ostudzić.
Białka jajek ubić na sztywno, a żółtka dodać do zimnego syropu. Wsypać do tego mąkę, proszek do pieczenia i olejek. Wszystko zmiksować. Na końcu dodać skórki kandyzowane i pianę z białek. Delikatnie wymieszać łyżką.
Gotowe ciasto wylać do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek do babeczek. W zależności od wielkości, duże babeczki piec ok 40 minut, a małe ok. 25-30 minut w nagrzanym do 180st.C piekarniku.
Po upieczeniu babki ostudzić.
Odłożony syrop ponownie podgrzać. Polać nim babeczki. Na końcu posypać posypką.
Do przyszykowania babeczek użyłam kandyzowanych skórek Gold Pack.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.