25 paź 2014

Rosół z kury

Klasyczna polska zupa.
Przepis oparty na książce dotyczącej kuchni PRl-u :)



1 kura
1 pęczek włoszczyzny
1 cebula 2-3 suszone podgrzybki
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
kilka kulek pieprzu
sos sojowy (w oryginale było maggi)
sól, mielony pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
dodatkowo: makaron, ja użyłam orkiszowego

Kurę myjemy, porcjujemy. Przekładamy do garnka i zalewamy 2.5l wody. Gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy płomień. Dodajemy pokrojone w kawałki włoszczyznę, cebulę, grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Doprawić solą i mielonym pieprzem.
Gotować wszystko na wolnym ogniu ok. 1 godziny.

Rosół przecedzić przez sito (najlepiej wyłożone ręcznikiem papierowym, bo wtedy i część tłuszczu zbierze się na nim). Marchewkę pokroić w plasterki i wrzucić z powrotem do zupy.
 Doprawić do smaku sosem sojowym i mielonym pieprzem.

Podawać z makaronem i natką pietruszki.

Uwaga: aby rosół był mniej tłusty, można ugotować go dzień wcześniej, wystudzić a następnie zebrać skrzepły tłuszcz z wierzchu.



4 komentarze:

  1. rosołu ze świderkami jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z makaronami bezpszennymi w mojej okolicy jest tak, że nie zawsze dostanę taki jaki chcę, czyli w w tej sytuacji chodzi o nitki. Dlatego używam taki, jaki mam

      Usuń
  2. Nie ma to jak dobry, porządny rosołek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...