31 sty 2015

Imbirowe babeczki z jabłkiem (kukurydziane, bezglutenowe)

Te babeczki upiekłam na dzień Babci i Dziadka. 
Powędrowały do Nich zamiast kwiatka :)

PS. Trochę teraz będzie przepisów z wykorzystaniem mąki kukurydzianej. Wyciągnęłam słój tej mąki z zakamarków szafy. Chcę ją zużyć, zanim na dobre z niej zrezygnuję.



2 szklanki mąki kukurydzianej
1-2 łyżeczki mielonego imbiru
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
200g oleju rzepakowego
4 winne jabłka
dodatkowo: cukier puder

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i imbirem.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
Jajka ubić z cukrem, stopniowo dodawać mąkę, na końcu olej. Wymieszać. 
Foremki na babeczki natłuścić i wysypać lekko mąką. Na dno foremek wylać część ciasta, poukładać na nim kawałki jabłek, zalać resztą ciasta.
Babeczki piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 20 minut.
Ostudzić. Posypać cukrem pudrem.


Karnawałowe Słodkości!

2 komentarze:

  1. Urocze :D kocham takie słodkie foremki na babeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam jako ciasto z blachy, cudowny smak pod mój gust. Dziś robię znów, tym razem z gruszką. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...