9 lut 2015

Pleśniak na mące kukurydzianej

Czarnej porzeczki zbytnio nie lubię. Uwielbiam za to kompoty z niej, a także pleśniaka z dżemem z tego owocu. 
Szukałam kilka dni temu w swoich zapasach dżemu śliwkowego - nie znalazłam. Za to omyłkowo otworzyłam 2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki. Nic nie może się zmarnować, dlatego na weekend upiekłam pleśniaka.

Na zdjęciach warstwa dżemu jest dość duża, właśnie dlatego, że owoców było więcej. W przepisie zazwyczaj proponuję jeden słoiczek i tyle zwykle używam do tego ciasta.

Dla mnie połączenie kwaśności czarnej porzeczki ze słodką "pleśnią" to połączenie idealne :)





3,5 szklanki mąki kukurydzianej
1,5 szklanki cukru (ksylitolu)
4 jajka
250g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez pszenicy, glutenu)
2 łyżki kakao
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (można użyć świeżych czy mrożonych owoców, podduszonych z odrobiną cukru)

Z mąki, 0.5 szklanki cukru, żółtek, masła i proszku do pieczenia zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 części. 2 odkładamy, do trzeciej dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy by składniki się połączyły. Wszystkie trzy części ciasta chłodzimy w lodówce 30-60 minut.

Białka jaj ubijamy, stopniowo dodając cukier, aż piana będzie sztywna.

Na dno blachy (dość duża, prostokątna) wykładamy papier do pieczenia (możemy też ją nasmarować tłuszczem i wysypać mąką). Wykładamy dokładnie jedną częścią ciasta dno blachy. Następnie rozsmarowujemy dżem, na dżem ścieramy na tarce o grubych oczkach ciemną część ciasta. Wykładamy pianę z białek. Na końcu ścieramy ostatnią jasną część ciasta.

Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 45-50 minut.


6 komentarzy:

  1. Oooo :)
    Uwielbiam to ciasto, ostatnio gościło u mnie w wersji glutenowej, ale bezglutki są lepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. To nadzienie z czarnej porzeczki bardzo mi narobiło chęci na taki ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy to ciasto! Wygląda jakby nadzienie z dżemu było najgrubszą warstwą :) Świetna robota!

    OdpowiedzUsuń
  4. pleśniak to ciasto które bardzo często gościło w moim rodzinnym domu, a ta wersja jest zdecydowanie zdrowsza, niż tradycyjna :)

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Cześć, zapowiada się super! Na jakich wymiarach blaszce je pieczesz?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dość duża blaszka... A dokładniej? Jakiej wielkości blaszkę Pani używa do tego ciasta? Pytam, bo długość pieczenia może być różna przy różnych blaszkach, a ja za bardzo nie mam wprawy w ciastach😁

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...