21 mar 2015

Mech leśny, ciasto ze szpinakiem (bez glutenu)

Ciasto Mech leśny zawsze wydawało mi się skomplikowane - patrząc na zdjęcia. Jednak nic bardziej mylnego. Przekonałam się o tym oglądając dzisiaj program "Ewa gotuje".
Postanowiłam zrobić własną wersję tego ciasta z mąki ryżowej.
Efekty możecie zobaczyć poniżej.





ciasto:
1.5 szklanki mąki ryżowej
5 jajek
2/3 szklanki cukru pudru
0.5 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez pszenicy)
150g świeżego szpinaku

krem:
400ml śmietany kremówki 36%
laska wanilii
1 łyżka cukru pudru

dodatkowo:
owoce jagodowe, wiśnie (można użyć mrożonych)

Jajka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olej. Ucieramy na wolnych obrotach.
Szpinak myjemy, osuszamy, mielimy. Dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do okrągłej formy (ok. 22 cm średnicy) i pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 45 minut. 
Po upieczeniu ciasto studzimy. Ścinamy cienko wierzch. To co ścięliśmy kruszymy.

Kremówkę ubijamy. W trakcie ubijania dodajemy ziarna wanilii i cukier puder. 

Gotową śmietaną wykładamy wierzch ciasta, wygładzamy masę nożem. Na kremówkę rozsypujemy okruszki ściętego ciasta. Na końcu dekorujemy owocami.
Chłodzimy w lodówce.

Uwaga: zamiast świeżego, możemy użyć mrożonego szpinaku, który przed użyciem rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody. Polecam wtedy jednak użyć większej ilości szpinaku.
Uwaga2: zamiast proponowanych owoców możemy użyć np. ziaren granatu



Wiśnie użyte do ciasta miałam dzięki uprzejmości Iglotex KLIK


Zielono mi!Zielono mi!

13 komentarzy:

  1. Bardzo efektownie się prezentuje :) I chyba muszę w końcu zrobić podobne, bo i skład mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy mąka kukurydziana również się nadaje do wypieków?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,
    czy mąkę ryżową mogę zastąpić ziemniaczaną?

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja upiekłam na dzień babci, jutro próbujemy)))

    OdpowiedzUsuń
  5. A czym mielisz świeży szpinak?

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo chcę zrobić to ciasto jako tort na 1 urodzinki córki, no i chcę zrobić w wersji bezglutenowej na mące ryżowej z twojego przepisu właśnie. Napisz mi proszę czy powinnam a coś szczególnie uważać/ czegoś nie robić, żeby mi zakalec nie wyszedł, bo tego bardzo się obawiam:P Jaka jest konsystencja ciasta- mokra czy such raczej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martyna, wydaje mi sie, ze jesli zrobisz według przepisu, to będzie ok. Jesli mogę coś poradzić, to wiem ze wiekszosc osób piecze to ciasto z mrozonym szpinakiem. Niestety z nim jest więcej zachodu i większe ryzyko tego, ze nie wyjdzie. Szpinak musi być dobrze rozdrobniony, a do tego dobrze odsaczony. Zbyt dużo wody w mrozonym szpinaku - i ciasto może nie wyjść. Ze świeżym szpinakiem ryzyko jest mniejsze. Wystarczy dobrze go oplukac i osuszyć a następnie zmielić. Ciasto nie jest jakos zbytnio mokre, jednak dodatek masy powoduje, ze nie jest suche. Moim dzieciakom smakowało, nawet jak dowiedzialy sie, ze jest w nim szpinak. PS. Ja dzisiaj piekę ciasto z cukinia 😊

      Usuń
    2. Cukiniowe kocham! I mam nawet genialny przepis!

      Usuń
  7. Coś źle zrobiłam! Zakalec mi wyszedł! Hmmmm wysuszyłam niby szpinak, może nie wystarczająco??? Moja mama mówi, ze to przez mąke ryżową oczywiście... że pszenna to by wyszła... masz jakąś wiedzę w tej kwestii może?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...