18 cze 2015

Tort z truskawkami i białą czekoladą (biszkopt gryczany, bez glutenu)

Taki oto tort przygotowałam na wczorajsze 80-te urodziny mojego dziadka. Cała rodzina się nim zajadała.

PS. Pamiętajcie, by zwrócić uwagę na czekoladę. Może zawierać pszenicę/gluten (jeśli nie ma podane jakie to zboże, wzmiankę o glutenie traktujemy tak, jakby chodziło o pszenicę).




biszkopt:
10 jajek
300g mąki gryczanej
170g cukru
szczypta soli

masa czekoladowa:
800g śmietany do ubijania 30%
4 tabliczki białej czekolady

dodatkowo:
szklanka soku truskawkowego lub malinowego
500-700g truskawek
listki świeżej mięty

Truskawki myjemy. Odstawiamy w sitku do odcieknięcia wody. Odcinamy szypułki. Kroimy na połowę.

Białka jajek ubijamy na sztywno z solą. Następnie dodajemy stopniowo żółtka oraz cukier, miksując wszystko na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy mąkę, również stopniowo.
Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica ok. 25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 30 minut.
Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Przekrawamy go na 3 blaty. Każdy nasączamy sokiem truskawkowym.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czekoladę kruszymy do miski, którą następnie wstawiamy do garnka napełnionego wodą - całość podgrzewamy na wolnym ogniu). Gdy czekolada się rozpuści, zostawiamy ją do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy, dodajemy białą czekoladę. Miksujemy razem na gładką masę. 

Składamy tort: 1 blat biszkoptu układamy na talerzu czy paterze, na to 1/4 części masy i 1/3 truskawek, następnie 2 blat (lekko dociskamy) i tak samo jak wcześniej - śmietana i truskawki. Na końcu układamy 3 blat. Cały tort (górę i brzegi) smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy truskawkami i listkami mięty.
Wstawiamy do schłodzenia na minimum 2 godziny.


Nie mam innego zdjęcia w przekroju, więc "poglądowo" jest takie z kawałkiem tortu naruszonym już przez moja córkę :)



Wiosenne słodkości!

6 komentarzy:

  1. Przepis zapisany :D Dziękuję :) Tort wyszedł Ci piękny ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz zamiar może go zrobić w bliższej przyszłości?

      Usuń
    2. Mam zamiar :) Ale w jak bliskiej, czy może trochę dalszej to niewiem, ponieważ lada dzień czeka mnie przeprowadzka do nowego mieszkania, gdzie kuchni narazie nie będzie :P Wszystkie zaplanowane potrawy będą musiały trochę poczekać ;)

      Usuń
  2. Wygląda pięknie, tak letnio :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie szukamy ciekawych inspiracji do wypieków a tu takie cudo z truskawkami na mące gryczanej <3 My chcemy lato!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto robiłam już kilka razy, jest naprawdę wspaniałe.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...