26 cze 2015

Waniliowa tarta z truskawkami i miętą (jaglana, bez glutenu)

Tarta ostatnio "chodziła" za mną. Padło na - chyba to nie dziwne, biorąc pod uwagę sezon - truskawkową. Do tego waniliowy krem i orzeźwiający smak mięty. Pycha.

Inspiracja - Słoneczna tarta z brzoskwiniami "Cukiernia Lidla"



spód:
200g mąki jaglanej
100g  chłodnego masła
2 żółtka
2 łyżki jogurtu naturalnego
70g ksylitolu
szczypta soli

krem:
200ml mleka
1 jajko
2 żółtka
50g ksylitolu
10g cukru waniliowego lub ziarna z jednej laski wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

dodatkowo:
300g truskawek
liście świeżej mięty
cukier puder z ksylitolu

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Wykładamy nim formę do tarty (natłuszczoną i lekko wysypaną mąką). Podpiekamy ok. 15 minut w nagrzanym do 180st.C piekarniku.

Składniki na krem miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Dalej pieczemy ok. 30-40 minut.

Tartę studzimy. Dekorujemy listkami mięty oraz cukrem pudrem.


3 komentarze:

  1. Swietny przepis. Chetnie upieke taka pelna zdrowia tarte:-P. Mozesz podac wymiary formy? Dziekuje:-P

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam jedno "ale", mi z tego kremu wyszedł sernik. Czy zrobiłam coś nie tak?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...