Pyszne, owocowe naleśniki.
ciasto:
300g mąki jęczmiennej
1 szklanka mleka
1 jajko
szczypta soli
dodatkowo: woda, olej rzepakowy do smażenia
nadzienie:
200g twarogu
2 łyżki ksylitolu/cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
ziarenka wanilii (z jednej laski)
dodatkowo: 300-400g truskawek
Składniki na ciasto zmiksować. Następnie, podczas miksowania, stopniowo dodajemy wodę, tak by rozrzedzić je do konsystencji śmietany. Ciasto odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smażmy je na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym, na złoty kolor z obydwu stron.
Twaróg razem z jogurtem rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy ksylitol i wanilię. Mieszamy.
Każdy naleśnik smarujemy nadzieniem. Układamy pokrojone truskawki. Na koniec zawijamy w rulony.
Super propozycja na zdrowsza wersje nalesnikow. Trzeba wykorzystac koniec sezonu truskawkowego:-). Nadzienie super. Uwielbiam twarog:-). Pozdrawiam;-).
OdpowiedzUsuńTo bedą następne naleśniki które zrobię :) mam akurat trochę maki jęczmiennej i zastanawiałam sie co dobrego z niej zrobić. Użyłas maki rasowej? Bo ja mam rasową. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOj chodzi oczywiście o mąkę razową ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam takie tylko że z jabłkami świeżo uprazonymi :) bomba!
OdpowiedzUsuń