Gorąco polecam zrobienie jej każdemu. 
Jest boska.
Dla 3-4 osób: 
1/2 dużego kalafiora
1/2 brokuła 
ser żółty, ale ja polecam "Mini gołkę zakopiańską", kupioną w Netto - świetnie pasuje, ok. 100-120g 
pół szklanki mleka 
łyżeczka mąki żytniej razowej
łyżka masła 
sól, pieprz
garść orzeszków ziemnych bez soli 
Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, obgotowujemy na parze aby były al dente.
Robimy
 coś w stylu beszamelu: masło topimy na patelni, dodajemy mąkę. Chwilę 
przesmażamy, aby mąka nie była surowa, dolewamy letniego mleka. 
Redukujemy sos aby był lekko gęsty. Doprawiamy solą i pieprzem. 
Warzywa wykładamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem. Posypujemy startym serem oraz orzeszkami.
Zapiekamy w 200st.C około 20 minut.
 
 
 
Smakowicie :)
OdpowiedzUsuń