4 maj 2013

Zupa cukiniowa

Do zupy wykorzystałam jeszcze cukinię, którą miałam zamrożoną.
Była to żółta cukinia, więc zupa wyszła pomarańczowa w połączeniu z marchewką.
Gdy użyjemy zielonej cukinii zupa będzie bardziej zielona.

Do kremu dorzuciłam kotleciki z kaszy gryczanej.
Przepis na nie znajdziecie tutaj: KLIK

Oczywiście zupka jest pyszna,
jak każda zupa-krem :)



ćwiartka selera
2 korzenie pietruszki
1 cebula
5 marchewek
4 spore ziemniaki
ok. 1kg cukinii
sól, pieprz
mielone curry

Seler, pietruszkę, cebulę, marchewkę i ziemniaki kroimy w dość sporą kostkę. Zalewamy ok. 2l wody. Gotujemy do miękkości. Dodajemy pokrojoną cukinię, gotujemy jeszcze z 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Miksujemy na gładki krem.
Podajemy z kotlecikami gryczanymi bądź grzankami.

2 komentarze:

  1. uwielbiam cukinie :) a zupka tez musi byc pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam do konkursu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wiosenne-zupy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...