1 mar 2014

Waniliowe muffiny kukurydziane XXL (bez jajek)

Ostatnio kupiłam foremkę do muffinek wielkości XXL.
Dzisiaj postanowiłam je wypróbować. 
Ponieważ kefir był "przy terminie", szkoda byłoby go wyrzucić, wymyśliłam więc takie babeczki, jakie możecie zobaczyć poniżej.

Babeczki wychodzą  bardzo mięciutkie, wilgotne, rozpływające się w ustach.




6 babek w wersji XXL
lub 12-18 mniejszych babeczek

400g mąki kukurydzianej
800g kefiru naturalnego
3/4 szklanki brązowego cukru pudru
4 łyżki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki sodki
szczypta soli
6 łyżek oleju kokosowego

Sypkie produkty mieszamy razem. Dodajemy kefir i olej kokosowy. Miksujemy wszystko dokładnie. Przekładamy do foremek do pieczenia babeczek.
Pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok.40 minut.
Po wystudzeniu  posypujemy cukrem pudrem.

Uwaga: ponieważ czas pieczenia odnosi się do babek w wersji XXL, myślę, że takie mniejsze babeczki będa gotowe już po ok. 20-25 minutach.



Babeczki zgłaszam do akcji organizowanej u Domi w Kuchni KLIK



6 komentarzy:

  1. Właśnie sobie wyobraziłam jak je zobaczyłam, że muszę być super wilgotne, czyli takie jak lubię najbardziej ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pysznie i dużo - tak jak lubię. <3

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ piękne !!! no i zgłodniałam....

    OdpowiedzUsuń
  4. Mąka kukurydziana nieodłącznie kojarzy mi się z kuchnią meksykańską. A taką muffinę chętnie pochłonęlabym na śniadanko albo do kawki :)
    Dziękuję za zgłoszenie do akcji!

    OdpowiedzUsuń
  5. można zmienić olej? na oliwę z oliwek albo na rzepakowy?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...