10 gru 2014

Racuchy dyniowe żytnie

Jedna dynia, wiele możliwości ;)
Najpierw zupa KLIK, teraz placki. Dzisiaj , z ostatniego kawałka, będzie jeszcze coś innego, mniej typowego :)
Tym czasem zapraszam na racuchy.


400g dyni
1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
3 jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia
opcjonalnie: śmietana czy cukier puder

Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niej olej rzepakowy, proszek do pieczenia, mąkę i żółtka. Miksujemy wszystko.
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta dyniowego. Delikatnie łączymy przy pomocy łyżki.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Ciasto nakładamy łyżką, formując racuchy. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
Podajemy ze śmietaną, lub posypane cukrem pudrem.

Uwaga: jeśli chcemy placuszki na słodko, do ciasta możemy dodać cukier puder.


Wegetariański obiad IV

1 komentarz:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...