Jednak znając swoją rodzinkę, wiedziałam, że mogą niechętnie podejść do takiej nowości.
Postanowiłam więc zrobić bigos mieszany.
Bardzo smaczny.
Jarmuż mocno nie różni się w smaku od kapusty, jednak nadaje bigosowi trochę innego smaku.
Polecam.
ok. 1kg kapusty białej
500g jarmużu
2 cebule
2 łyżki oleju rzepakowego
200g przecieru pomidorowego
sól, pieprz
Kapustę siekamy. Z jarmużu pozbywamy się zdrewniałych części i kroimy drobno. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy woda do połowy wysokości warzyw. Solimy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie.
Cebulę siekamy i przesmażamy na oleju rzepakowym.
Gdy kapusta będzie już miękka, odlewamy wodę. Dodajemy przecier oraz cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Mieszamy. Dusimy wszystko jeszcze chwilę razem.
Uwaga: polecam użyć nożyc kuchennych przy jarmużu. Ułatwia to wycinanie zdrewniałych części.
uwielbiam wegetariańskie bigosy! wygląda świetnie. jestem pewna, że rodzinka jednak się przekonała :)
OdpowiedzUsuńTakiego bigosu jeszcze nie jadłam i choć nie jestem wege z pewnością bym się skusiła.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :)