Lekkie owocowe ciasto z puszystą pianką.
Do ciasta możemy użyć zarówno truskawek świeżych jak i mrożonych. Można użyć też innych sezonowych owoców.
ciasto:
220g mąki orkiszowej
180g masła, chłodnego
5 żółtek
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
piana:
5 białek
130g cukru
10g cukru waniliowego
50g masła
6 łyżek mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 limonki
dodatkowo:
500g truskawek
5-7 łyżek posiekanych migdałów
Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
50g masła rozpuszczamy, lekko studzimy.
Białka ubijamy na pianę. Dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Dalej ubijamy. Dodajemy sok z limonki i mąkę ziemniaczaną. Ubijamy na wolnych obrotach miksera. Na końcu dodajemy roztopione masło.
Ubitą pianę wykładamy na ciasto.
Następnie układamy truskawki oraz posypujemy ciasto migdałami.
Placek pieczemy w nagrzanym do 170st.C piekarniku ok. 40 minut.
Wygląda przepysznie i pewnie tak właśnie smakuje :) Ciasta z dodatkiem truskawek to jedne z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuń