Już za parę chwil, za chwil parę....
Za momencik będziemy mogli znowu cieszyć się smakiem naszych polskich truskawek.
Tymczasem parę informacji o tych pysznych owocach.
Truskawkowy sezon:
maj-lipiec
Dlaczego warto jeść truskawki:
(źródło KLIK)
- bogate w wit. C; mają jej więcej niż np. cytryna,
- zawierają wit. PP (reguluje ona m.in. dotlenienie krwi),
- truskawki to bogactwo soli mineralnych (poprawiających przemianę materii) i pektyn (oczyszczają z resztek pokarmu i pozytywnie wpływają na florę bakteryjną),
- bromelina zawarta w tych owocach spala tłuszcz, dzięki czemu działa oczyszczająco i odtruwająco,
- odkwaszają organizm dzięki zawartości magnezu oraz wapnia i fosforu - które dodatkowo wzmacniają zęby i kości a także poprawiają pracę mięśni,
- warto je jeść także ze względu na obecność żelaza - chronią przed anemią, poprawiają wygląd cery i włosów, wzmacniają organizm,
- posiadają też fitocydy mające właściwości bakteriobójcze, bardzo pomocne przy zwalczaniu stanów zapalnych jamy ustnej,
- pomagają w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi, a także obniżają kwasowość moczu.
Na co zwrócić uwagę przy kupnie truskawek:
- najlepiej wybierać takie owoce, które pochodzą z pobliskich upraw; nie były transportowane na duże odległości,
- unikać importowanych, dostępnych przez cały rok,
- truskawki najlepiej kupować następnego dnia po dniu suchym, a nie deszczowym (truskawki łatwo pleśnieją, a mokre, stłoczone w pojemnikach do sprzedaży niekoniecznie zachowają swój apetyczny wygląd),
- zakupione owoce najlepiej donieść do domy w drewnianej łubiance niż w plastikowym woreczku; w folii mogą się łatwo pognieść.
Przechowywanie:
- w domu truskawki przebieramy, odrzucamy te z nawet najmniejszą plamką pleśni (zawierają rakotwórcze aflatoksyny),
- jeśli truskawek nie jemy od razu, przechowujemy je w lodówce maksymalnie 1 dobę; truskawek nie myjemy przed włożeniem do lodówki, nie pozbywamy się szypułek; owoce najlepiej przechowywać na papierowym ręczniku,
- umyte truskawki najlepiej zjeść w ciągu 3-4 godzin, łatwo pleśnieją,
- możemy również zamrozić truskawki; myjemy je, osuszamy, usuwamy szypułki i rozkładamy na tackach - w taki sposób przekładamy je na ok. 5 godzin do zamrażarki. Po tym czasie zmrożone owoce przekładamy do woreczków. W taki sposób owoce możemy przechowywać do 12 miesięcy.
Inne przydatne informacje:
- truskawki z lodówki wyciągamy minimum 1 godzinę przez podaniem,
- w temperaturze pokojowej owoce nabiorą pełnego aromatu,
- jeśli kupione dzień wcześniej truskawki straciły swą świeżość, można je wykorzystać na koktajl
truskawki to moje ulubione owoce, uwielbiam nasze, pachnące, świeże, polskie :)
OdpowiedzUsuńCzekam na te nasze polskie:) tylko rzeczy można z nich wyczarować!
OdpowiedzUsuńJa również już nie mogę się doczekać. Truskawki to jedne z moich ulubionych owoców:)
OdpowiedzUsuń