Jak już nieraz pisałam, orkisz to rodzaj pszenicy, który mogę spożywać KLIK.
Ponieważ nie jestem zbyt biegła jeśli chodzi o wypieki drożdżowe inne niż pszenne - zazwyczaj zaliczam porażki (chociaż nie zawsze) - postanowiłam upiec proste drożdżowe bułeczki.
Posiłkowałam się tym przepisem KLIK.
Niewiele się różnią od zwykłych bułek, prócz ciemniejszego koloru. Mąż wykłócał się ze mną, gdy podałam je razem ze zwykłymi kupnymi bułkami dla reszty rodzinki, że na pewno są ze sklepu ;) to w sumie dobrze, ponieważ wtedy rodzinka chętniej je takie domowe "inne" wypieki.
ok. 5-6 bułek
1.5 szklanki mąki orkiszowej + trochę do podsypania
1 opakowanie suchych drożdży (lub zamiennie 15g świeżych)
2 żółtka jajka
1 łyżka cukru
40g rozpuszczonego smalcu lub masła
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
Mleko podgrzewamy aby było ciepłe, przelewamy do miski. Dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut.
Do zaczynu dodajemy resztę mąki, żółtka, sól. Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut. W razie potrzeby, gdyby ciasto było zbyt rzadkie lub mocno się kleiło, podsypujemy dodatkową mąką. Na końcu dodajemy ostudzony, rozpuszczony smalec. Wyrabiamy jeszcze ok. 2 minuty, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Ciasto dzielimy na 5-6 kawałków. Z każdego kawałka formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Gdy bułeczki podrosną, nacinamy je. Następnie pieczemy w nagrzanym do 160st.C piekarniku ok. 25 minut.
Uwaga: bułeczki przed upieczeniem możemy posmarować białkiem jajka lub wodą a następnie obsypać ulubionymi ziarnami, np. sezamem, siemieniem lnianym czy makiem.
Czy moge zamiast masla dodac olej? Jesli tak,to jaki i ile? I jeszcze jedno pytanko:-). Mam make orkiszowa typ 2000. Moze byc? Z gory dziekuje za odpowiedz:-). Ale przepis i tak juz wydrukowalam,bo bardzo mi sie spodobal. Pozdrawiam:-).
OdpowiedzUsuńmożna dodać olej zamiast masła. Co do maki, lepiej użyć "mniejszego typu", lub zmieszać 2 typy maki orkiszowej.
UsuńAle pysznie wyglądają :D Pulchniutkie i mięciutkie :) Użyłaś mąki orkiszowej pełnoziarnistej czy białej?
OdpowiedzUsuńczy można zamienić mleko wodą?
OdpowiedzUsuńhaha, blog bezszenicy a w roli głównej odmiana pszenicy. : p
OdpowiedzUsuńOrkisz powstał z pszenicy samopszy, która ma chromosom z 14 genami. Pszenica płaskurka czyli pszenica ma 2 chromosomy z 28 genami. Orkisz ma 3 chromosomy z 42 genami.
UsuńZrobiłam już wiele chlebów i bułeczek bez pszenicy z różnych przepisów i choć na zdjęciach wszystkie wyglądały pięknie i pachnąco to ledwo przechodziły przez gardło. Do tego przepisu podeszłam więc bez większego entuzjazmu, ale musiałam zrobić coś bez pszenicy i... TO NAPRAWDĘ JEST DOBRE!!! Te bułeczki wprowadzam na stałe do mojego i córki menu. Dziękuję za przepis :)))
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają te bułki! Ja wczoraj zrobiłam sobie odstępstwo od diety i zjadłam chyba najlepsze burgery i pancakes wrocław . No i teraz szukam najlepszych zdrowych zamienników żeby móc takie cuda przygotować w domu :) Oby smakowały tak samo dobrze!
OdpowiedzUsuńDziś wieczorem zrobiłem bułeczki według Pani przepisu, tylko maka orkiszowa pełnoziarnista i masło jako tłuszcz.Był to mój pierwszy raz ,że tak powiem . zrobiłem 6szt. wyszły średniej wielkości ale wyrosły pięknie. Posypałem tym co miałem w domu( płatki owsiane , płatki jaglane) . Bułeczki przepyszne , mimo że robiłem pierwszy raz w życiu cuś takiego. Zdecydowanie polecam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że bułki posmakowały. I że wyszło wszystko idealnie za pierwszym razem :)
UsuńCzy zamiast zwykłego mleka można dodać mleko migdałowe sojowe lub owsiane?
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu szukałam ,bułeczki super, mięciutkie i wilgotne. Duper
OdpowiedzUsuńOczywiście miało być SUPER
Usuń