Pyszna, a zarazem bardzo zdrowa tarta.
8 porcji
250g mąki orkiszowej
130g oleju rzepakowego
3 żółtka
pół łyżeczki soli
3 jajka
150g jogurtu naturalnego
sól, pieprz
50g mozzarelli
3-4 pomidory
bazylia suszona
Mąkę,
olej, żółtka i sól zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po
tym czasie wykładamy ciasto na formę do tarty. Pieczemy 15 minut w temp.
180st.C.
Mozzarellę
tarkujemy bądź drobno kroimy. Wykładamy nią zapieczony spód tarty. Na
to układamy pokrojone w plastry pomidory. Posypujemy bazylią.
Jajka z jogurtem roztrzepujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy tartę.
Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180st.C.
Tarta smaczna, ale ciasto na spodzie bardzo się kruszyło. Jakaś rada na to?
OdpowiedzUsuń