W zimie, gdy cukinia osiąga najwyższe ceny w sklepach,
taka sałatka zastąpi nam drogie warzywo.
Polecam kupować cukinię w sezonie,
a potem zamarynować m.in. na taką sałatkę.
Raz, że zdrowiej, bo wiadomo, że warzywa sezonowe są bardziej wartościowe od tych poza sezon, gdy trzeba je sprowadzać z dalekich krajów.
Dwa - pozwala to sporo zaoszczędzić.
4 kg cukinii
6 cebul
1 kg marchwi
3 duże papryki
6 dużych ząbków czosnku
Zalewa:
1/4 l octu
1/4 l oleju
1/4 szklanki soli i cukru (łącznie)
5 ziaren pieprzu
liść laurowy
Zagotować zalewę z podanych składników.
Warzywa
obrać i pokroić w dowolne kawałki. Wymieszać razem. Przełożyć do
garnka, zalać zalewą i dusić dopóki warzywa nie zmiękną i nie puszczą
soku.
Gorące warzywa przełożyć do słoików, od razu zakręcić.
Pasteryzować przez 5-10 minut.
Z tych proporcji wyszło mi ok. 10-12 słoików 0.5l
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.