Pomysł z głowy.
Myślałam co zrobić ze szpinakiem.
I wymyśliłam takiego drożdżowego, dużego pieroga,
którym naje się kilka osób.
Wyszedł pyszny.
Ostry, ale nie za ostry.
Ciasto ładnie wyrosło.
Smaki z nadzienia super się połączyły.
Polecam.
PS. Trochę może zagmatwałam z opisem składania pieroga. No ale chodzi głównie o to, by kwadratowe ciasto złożyć tak, aby powstał trójkąt ;)
Ciasto:
200g mąki żytniej
150g letniej wody
30g świeżych drożdży
większa szczypta cukru
większa szczypta soli
5 łyżek otrąb żytnich
Nadzienie:
200g szpinaku (świeżego bądź mrożonego)
3 ząbki czosnku
łyżka oleju rzepakowego
0.5-1 puszka tuńczyka w sosie własnym
150g jogurtu naturalnego bądź śmietany
sól, pieprz
mielona papryka
mielone curry
Wierzch:
1 białko jajka
Ciasto:
Mąkę wsypujemy do miski, wkruszamy drożdże. Dodajemy sól i cukier. Zalewamy wodą. Wyrabiamy łyżką.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodajemy otręby i dokładnie zagniatamy ciasto.
Farsz:
Na patelni rozgrzewamy olej. Siekamy czosnek i chwilkę przesmażmy. Dodajemy szpinak, podlewamy odrobiną wody i przykrywamy pokrywką, aby się poddusił. Następnie, jeśli wody jeszcze zostało, odparowujemy ją już bez przykrywania patelni. Dodajemy tuńczyka, jogurt/śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i curry. Mieszamy i zostawiamy na "wolnym" ogniu, aby płyny odparowały i powstał dość gęsty farsz.
Studzimy.
Ciasto wykładamy do kwadratowej formy, bądź rozwałkowujemy tak aby miało mniej więcej kształt kwadratu. Kwadrat w myślach dzielimy po jednej przekątnej, tak aby "wirtualnie" powstały dwa trójkąty. Na jednym trójkącie układamy farsz. Składamy ciasto, tak aby dwa rogi po przekątnych dotykały siebie i powstał pieróg w kształcie trójkąta. Dociskamy boki, wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem.
Pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 30 minut.
poproszę o takiego piroga! ;D
OdpowiedzUsuńwygląda bosko!