Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej" Elżbiety Adamskiej.
Biszkopt jest bardzo puszysty.
Nie opada.
Owoce można umieścić czy to na wierzchu czy w środku ciasta.
Na dodatek bardzo szybko się je robi,
a po wprowadzeniu zmian przeze mnie, jest też znacznie zdrowsze niż podstawowa wersja.
1 szklanka mąki żytniej typ 500
1 szklanka mąki żytniej typ 1850
1/2 łyżeczki sodki
5 jajek
150g ksylitolu (może być też zwykły cukier)
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki kefiru
300g śliwek
gotowa przyprawa do słodkich ciast albo wymieszany cukier waniliowy z cynamonem, mielonymi goździkami i startą skórką z cytryny
Piekarnik ustawiamy na temp. 185st.C, aby się nagrzał.
Śliwki kroimy na połowy, wyciągamy pestki. Odkładamy je na później.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy.
Dodajemy stopniowo mąkę i sodę, cały czas miksując.
Olej przelewamy do rondelka, podgrzewamy aby był letni. Dodajemy do ciasta, razem z kefirem. Wszystko razem miksujemy dokładnie.
Ciasto wylewamy do okrągłej formy.
Na wierzchu układamy śliwki. Całość posypujemy mieszanką przypraw.
Pieczemy ok. 25 minut.
Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i rzucamy ciastem o blat z wysokości ok. 50cm.
Zapobiegnie to opadaniu biszkoptu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.