Pyszne ciasto.
Wilgotne,
a zarazem puszyste.
Mocno czekoladowe.
130g oleju rzepakowego
250g ksylitolu (może być też zwykły cukier badź odpowiednia ilość stewii w proszku)
1.5 łyżeczki sody
4 jajka
300g kefiru naturalnego
250g maki żytniej pełnoziarnistej
100g gorzkiego kakao
500g cukinii
Cukinię obrać (jeśli ma gruba skórkę), zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywna pianę.
Żółta zmiksować z olejem i ksylitolem. Dodać kefir, makę, kakao i sodę. Dalej miksować.
Następnie połaczyć delkatnie ciasto z piana z białek, przy pomocy łyżki.
Na samym końcu dodać starta cukinię.
Piec ok. godziny w nagrzanym do 180st.C piekarniku.
rewelacja! muszę koniecznie wypróbować, bo wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale.Mam pytanie-czy to przepis na tortownicę czy dużą blachę?
OdpowiedzUsuńja upiekłam je w większej tortownicy. Podejrzewam, że na dużej blasze byłoby o połowę niższe, dlatego na taka blachę warto zwiększyć ilość składników, chociaż 1.5x
UsuńAh marzy mi się już jakiś czas takie ciacho :D
OdpowiedzUsuńDo tej pory robiłam z cukinią piernikowe ;-). Dzięki za przepis. Oczywiście wprowadziłam pewną zmianę ( u nas odpadają kurze jaja) i dodaje 80 gram kakao- dla mnie to już jest mooooocno czekoladowe;-)
OdpowiedzUsuńMłodemu bardzo smakuje-w formie muffinek najlepiej ;-)
Witam serdecznie,
OdpowiedzUsuńCzym mogę zastąpić kefir? Mieszkam w Hiszpanii i tutaj nie ma maślanki, kefirów... kwaśnej śmietany... Proszę o poradę! Marzy mi się to ciasto!!!
Dziękuję i pozdrawiam,
Ewa
witam.
UsuńMyślę, że jogurt naturalny powinien być dobry.
a ile tego zwykłego cukru trzeba dać?
OdpowiedzUsuńCukru dajemy podobna ilość co ksylitolu. Sa podobnie słodkie, nie trzeba kombinować z miarami. Ze stewia jet gorzej, jeśli chodzi o przeliczanie miar, bo jest znacznie słodsza od cukru. Podsumowujac, zwykłego cukru dajemy ok. 250g
UsuńNiestety mnie wyszedł zakalec pomimo że piekłam się 1.5godz.Co było źle?
OdpowiedzUsuń