Pyszne, rozgrzewajace bułeczki.
Idealne na jesienny czas.
25 sztuk
1 sztuka: 271kcal, białko:8g, węglowodany:49g, tłuszcz:7g
maka żytnia pełnoziarnista, badź orkiszowa, 800g
jajka, 2 szt.
drożdże świeże, 50 g
mleko 1.5%, 1 szkl.
woda niegazowana, 120 g
cukier, 150 g
sól, 3 g
jajka, 2 szt.
drożdże świeże, 50 g
mleko 1.5%, 1 szkl.
woda niegazowana, 120 g
cukier, 150 g
sól, 3 g
oliwa z oliwek, 70 g
cynamon mielony
cukier trzcinowy, 39 g (3 płaskie łyżki)
Mąkę przesypujemy do miski. Robimy w niej
zagłębienie. Wsypujemy tam cukier i pokruszone drożdże oraz zalewamy
podgrzanym mlekiem z wodą.
Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.
Dodajmy 1 jajko i sól. Zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy oliwę i
dokładnie wszystko zagniatamy.
Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Stolnicę wysypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt, aby
wyglądało jak na roladę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy
obficie cynamonem. Skręcamy ciasto jak roladę. Kroimy po kawałku,
formując jakby ślimaczki. Układamy na blasze. Smarujemy resztą jajka,
posypujemy cukrem trzcinowym.
Pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.