Myślałam, który przepis na ciasto marchewkowe wykorzystać.
Znalazłam taki, gdzie mało używa się mąki, bo sporą jej część zastępują mielone orzechy.
Do tego niewiele cukru, bo jedynie 2 łyżki.
Jeśli ktoś lubi jednak bardzo słodkie wypieki polecam podwoić porcję cukru, jak i nie potroić.
Mi tyle słodkiego wystarczyło.
Ja to ciasto podałam z odrobiną cukru pudru, aby było widać formę kwiatka.
Myślę, że np. dodatek polewy cytrynowej, lody czy bita śmietana będą też świetnym dodatkiem do tego ciasta.
50g mąki żytniej
50g mąki kukurydzianej
250g marchewek
200g orzechów włoskich bez łupin
6 jajek
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki wody
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez pszenicy)
sok wyciśnięty z jednej cytryny
szczypta soli
Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywno.
Do żółtek dodajmy wodę i cukier. Miksujemy aż pojawi się piana.
Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Orzechy ścieramy na "mąkę" (czy to na tarce o drobnych oczkach, czy blenderem, czy czymś innym "mielącym").
Do żółtek dodajemy marchew, orzechy, obydwie mąki, cynamon i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z resztą ciasta.
Pieczemy ok. 45 minut w nagrzanym do 180st.C piekarniku.
O, ale zdrowe ciasto! A jakie ładne :) Czuję, że smak także nie zawodzi.
OdpowiedzUsuńRobiłam podwójną porcję, dla rodziców też i Im smakowało. Mi też. Więc mogę śmiało polecić to ciasto.
Usuńpiękne ciacho, musi być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńŚliczna forma na ciasto, baardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńFormy kupuję z gazetą "Ale pychota". Co numer są dodawane nowe silikonowe formy w atrakcyjnych cenach.
Usuńmmm już czuję ten zapach ! Świetne ciacho !
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna forma do ciasta!:) i samo ciacho również prezentuje się ekstra:)
OdpowiedzUsuńTeż mam taką foremkę :) Świetna jest !
OdpowiedzUsuńw przepisie brakuje cytryny
OdpowiedzUsuńw przepisie wszystko jest, cytryna (a dokładniej sok z niej) też
Usuń