Babeczki - trzy cytryny.
Bo i do zrobienia ich, użyłam takiej ilości cytrusów.
21 babeczek
1 sztuka: 167kcal, białko:4g, węglowodany:23g, tłuszcz:7g
ciasto:
płatki owsiane, 140g
mąka żytnia razowa, 130g
proszek do pieczenia (bez pszenicy), 1 łyżeczka
soda, 1 łyżeczka
sól, szczypta
cukier brązowy, 70g
rodzynki, 30g
jajko, 1 sztuka
białko jajka, 1 sztuka (żółtko dodajemy do masy serowej)
olej rzepakowy, 100g
jogurt naturalny, 240g
masa serowa:
ser twarogowy sernikowy mielony, 300g
sok z cytryny, 1.5 sztuki
żółtko jajka, 1 sztuka
cukier brązowy, 30g
lukier:
sok z cytryny, 1.5 sztuki
cukier puder, 150g
Wszystkie
składniki na ciasto przekładamy do miski. Mieszamy łyżką niezbyt mocno.
Przekładamy połowę ciasta do foremek na babeczki.
Składniki na masę serową miksujemy. Będzie dość płynna. Zalewamy nią tę część ciasta, która jest już w foremkach.
Na wierz masy serowej dodajemy resztę ciasta.
Pieczemy w nagrzanym do 180st.C. piekarniku ok. 20 minut.
Lukier szykujemy poprzez dokładne wymieszane cukru pudru z sokiem.
Gotowym lukrem polewamy ostudzone babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.