Ciasto ucierane z pierzynką a'la beza. Z powodu mniejszej ilości cukru pudru, pierzynka nie jest sztywna jak tradycyjna beza, tylko miękko otula ciasto :)
ciasto:
150g mąki jęczmiennej
3 żółtka
3 żółtka
100g oleju rzepakowego
100g cukru pudru
5 łyżek mleka
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez pszenicy)
owoce:
200g truskawek
200g pokrojonych na kawałki jabłek
200g rabarbaru pokrojonego w krótkie słupki (ps. rabarbar to podobno warzywo, ale to już pomińmy ;)
"kołderka":
3 białka
5 łyżek cukru pudru
Olej rzepakowy ucieramy mikserem z cukrem pudrem, stopniowo dodając po jednym żółtku. Do utartej masy dodajemy mleko, a następnie wsypujemy obydwie maki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto wylewamy na blachę (najlepiej tortownicę). Posypujemy owocami.
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i dalej ubijamy. Gotową pianę wylewamy na wierzch ciasta.
Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.