Przepis pochodzi z "nowej" Kuchni Polskiej (Elżbieta Adamska).
Sos prosty, szybki i do tego smaczny.
Od męża, przy obiedzie usłyszałam "coś mało tego sosu",
co znaczy - następnym razem zrób podwójną porcję, bo mi smakuje :P
1 łyżka mąki owsianej
1 łyżka masła
1 szklanka bulionu warzywnego
1 żółtko
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Mąkę lekko zrumienić na maśle. Dodać bulion, wymieszać dokładnie z mąką. Gotować około 5 minut na małym ogniu.
Lekko przestudzić, dodać sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać żółtko. Dokładnie rozmieszać trzepaczką.
Pogotować jeszcze chwilę, do odparowania i uzyskania zadowalającej nas konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.