19 sty 2016

Ciasto w stylu Milky Way (żytnie)

Bardzo smaczne ciasto, którego masa przypomina w smaku batonik Milky Way. Dla łasuchów tych małych, jak i tych dużych.


ciasto:
6 jajek
3/4 szklanki ksylitolu 
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
3 łyżki kakao

masa:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki ksylitolu
laska wanilii
230g masła
2 szklanki mleka w proszku

polewa:
1 tabliczka czekolady, moim zdaniem im bardziej gorzka tym lepiej
3-4 łyżki mleka

Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy ksylitol ciągle miksując. Następnie, nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo jajka. Na końcu dodajemy mąkę oraz kakao i miksujemy wszystko mikserem na najniższych obrotach. Gotowe ciasto przelewamy do formy (wymiar ok. 22cm x 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 25 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy i przekrawamy na 2 części.

Szykujemy masę. Mleko przelewamy do rondelka. Dodajemy ksylitol oraz ziarna wanilii i przekrojoną laskę. Wszystko zagotowujemy. Wyciągamy resztki laski wanilii, mleko studzimy. 
W misce ucieramy masło. Następnie dodajemy mleko a na końcu mleko w proszku. Wszystko miksujemy. 
Gotową masę wykładamy na jeden blat ciasta, przykrywamy drugim blatem.

Do rondelka wlewamy 3-4 łyżki mleka. Dodajemy połamaną czekoladę. Wszystko rozpuszczamy i mieszamy by się połączyło. Gotową polewą polewamy ciasto.
Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, by masa zastygła.

Uwaga: ksylitol możemy zastąpić cukrem lub cukrem trzcinowym w tych samych proporcjach co ksylitol.


7 komentarzy:

  1. Świetne, wilgotne, kremowe. Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. witam :) czy mleko w tym przepisie można zastąpić mlekiem innym niż krowie? Czy mleko w proszku to mleko modyfikowane dla dzieci?? będę wdzięczna za odpowiedź i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Niestety niewiem czym zastąpić to mleko, nigdy nie używałam weganskich odpowiedników, nawet nie wiem czy są. Co do tego mleka, to nie jest mleko modyfikowane dla dzieci. Jest ono na zwykłych polkach z żywnością. Takim mlekiem kiedys karmiono dzieci, ale wtedy jeszcze mleka modyfikowanego nie znano. Ja takim mlekiem bylam karmiona, gdy mama nie mogla mnie karmic naturalnie. Obecnie używa się go np. przy robieniu mas czy batonow.

      Usuń
    2. mam problem z dzieckiem... wykluczamy z diety kilka alergenów... co do mleka w proszku to szukałam kiedyś takiego o którym Pani pisze i nie znalazłam tego produktu w kilku miejscach, więc pomyślałam że może chodzi o modyfikowane... cóż.. ciasto wygląda smakowicie... niestety chyba nie skorzystamy... ale zachowałam kilka innych przepisów z tej strony.. dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie... mama Szymona :)

      Usuń
  3. Świetny przepis. Bardzo lubię takie ciasta i zrobię na pewno. :-)
    Zapraszam na swojego bloga, który dopiero raczkuje. ;-)
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. Bardzo lubię takie ciasta i zrobię na pewno. :-)
    Zapraszam na swojego bloga, który dopiero raczkuje. ;-)
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...