25 wrz 2013

Sałatka pomidorowa do słoików

Sałatkę podejrzałam u Peggi w Kuchni KLIK.
Spodobała mi się na tyle, że postanowiłam też ja zrobić.
Oczywiście troszkę zmieniłam proporcje i użyłam czerwonej papryki. 
Po prostu wykorzystałam to, co miałam.




3 kg pomidorów
6 cebul
3 papryki
3 marchewki
pieprz czarny mielony, opakowanie
2 papryczki chilli

zalewa:
3 szklanki wody
1.5 szklanki cukru / ksylitolu
1.5 szklanki octu 10%
ziele angielskie, kilka ziaren

Składniki na zalewę gotujemy, aż rozpuści się cukier. Studzimy.
Warzywa oczyszczamy, kroimy w spore kawałki, obtaczamy w pieprzu. Układamy w słoikach. 
Zalewamy zalewa.

Pasteryzujemy w goracej wodzie około 15 minut.

Po wygotowaniu słoików, układamy je do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.


3 komentarze:

  1. Chciałabym zrobić tą sałatkę, ale zastanawiam się... czemu w zalewie nie ma soli? Jak ta sałatka smakuje? Nie mam w robieniu sałatek wielkiego doświadczenia. Proszę o radę! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sól jest niepotrzebna, bo i bez niej dobrze smakuje... jeśli masz obawy, to zrób na poczatek mała ilość tej sałatki i spróbuj czy Ci posmakuje... jeśli będzie za mdła, to dodaj troszkę soli do zalewy

      Usuń
  2. Łał, i jak smakowała? :-) Ja w tym roku robiłam znowu na specjalne życzenie mamy :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...