Jeden z klasycznych wypieków z jabłkami w wersji bezglutenowej.
Nigdy się nie znudzi.
Najlepsze w wersji z papierówkami, ale można wykorzystać i inne jabłka.
ciasto:
400g mąki kukurydzianej
150g masła
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez pszenicy
warstwa jabłek:
1 kg jabłek (najlepiej papierówek)
1/2 szklanki cukru
opcjonalnie: szczypta cynamonu
"beza":
3 białka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Posiekać masło razem z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem, a następnie dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Odłożyć z tego 1/3 porcji, a resztą wyłożyć spód formy do pieczenia (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia).
Obrane, bez gniazd nasiennych, jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w cieniutkie plasterki. Przełożyć je do garnka. Dodać cukier i ewentualnie cynamon. Poddusić na wolnym ogniu aż się rozpadną. Zostawić aby przestygły. Wyłożyć na spód ciasta.
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać całość delikatnie łyżką. Wylać na masę jabłeczną.
Na koniec obłożyć porwanymi kawałkami odłożonego ciasta (można to ciasto również schłodzić w zamrażarce i następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach).
Piec około godziny w nagrzanym do 180st.C piekarniku.
Świetny przepis! Prosty, szybki, ale z pewnością bardzo smaczny :) Na pewno wypróbuję, tym bardziej, że mąka kukurydziana https://melvit.pl/maka-kukurydziana-1-kg/ leży u mnie już od kilku tygodni i jakoś nie mogłam znaleźć na nią pomysłu. Może nawet dziś wybiorę się na poszukiwanie papierówek, obym miała szczęście ;)
OdpowiedzUsuń