7 mar 2014

Jabłkowe ciasto kukurydziane (wegańskie)

Ciasto wykombinowane, gdy w kuchni pustki :)
Pomimo braku wszystkiego okazało się, że można wyczarować coś dobrego.
Zwłaszcza mojemu synkowi posmakowało, który z miejsca zjadł 3 kawałki :)



2 szklanki mąki kukurydzianej
1 płaska łyżka sodki
szczypta soli
3 łyżki ksylitolu
50g oleju rzepakowego
600g musu z jabłek (najlepiej niedosładzanego, słodkiego od samych owoców)

Sypkie składniki wymieszaj w misce. Dodaj olej i 500g musu. Zmiksuj.
Na dnie blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia - jeśli to zwykła blaszka, przy silikonowej można to pominąć) rozsmaruj resztę musu. Wyłóż na to ciasto.
Piecz w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 40 minut. Zostaw do wystudzenia, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
 To ciasto jest ciastem odwracanym, wiec przed wyłożeniem należy obkręcić blaszkę do góry dnem i wyłożyć je na talerz.



11 komentarzy:

  1. Taka inna wersja szarlotki, ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, mam pytanie, co to jest sodka? To soda oczyszczona? Chciałabym upiec to ciasto, bo od niedawna jestem na diecie bezglutenowej i szukam przepisów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, to soda. Przeniosło mi się z mowy potocznej do przepisu

      Usuń
  3. przepyszne ciasto !!!! puszyste i przede wszystkim super szybkie ))

    OdpowiedzUsuń
  4. Szukam ciast bez pszenicy, ale nie suchych i kruchych. Czy to ciasto jest suche czy wilgotne w smaku?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto pyszne! Zrobiłam własną wariację: Do musu jabłkowego dodałam łyżkę miodu i dwie szczypty zmielonego chilli. PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie upiekłam :) Jest pyszne. Do jabłek dodałam cynamon i kardamon. Rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  7. A jakiej wielkości jest forma na ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  8. a mnie wyszedł zakalec :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...