Ciasto wykombinowane, gdy w kuchni pustki :)
Pomimo braku wszystkiego okazało się, że można wyczarować coś dobrego.
Zwłaszcza mojemu synkowi posmakowało, który z miejsca zjadł 3 kawałki :)
2 szklanki mąki kukurydzianej
1 płaska łyżka sodki
szczypta soli
3 łyżki ksylitolu
50g oleju rzepakowego
600g musu z jabłek (najlepiej niedosładzanego, słodkiego od samych owoców)
Sypkie składniki wymieszaj w misce. Dodaj olej i 500g musu. Zmiksuj.
Na dnie blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia - jeśli to zwykła blaszka, przy silikonowej można to pominąć) rozsmaruj resztę musu. Wyłóż na to ciasto.
Piecz w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 40 minut. Zostaw do wystudzenia, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
To ciasto jest ciastem odwracanym, wiec przed wyłożeniem należy obkręcić blaszkę do góry dnem i wyłożyć je na talerz.
Chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńTaka inna wersja szarlotki, ciekawe :)
OdpowiedzUsuńApetyczne - poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie, co to jest sodka? To soda oczyszczona? Chciałabym upiec to ciasto, bo od niedawna jestem na diecie bezglutenowej i szukam przepisów.
OdpowiedzUsuńtak, to soda. Przeniosło mi się z mowy potocznej do przepisu
Usuńprzepyszne ciasto !!!! puszyste i przede wszystkim super szybkie ))
OdpowiedzUsuńSzukam ciast bez pszenicy, ale nie suchych i kruchych. Czy to ciasto jest suche czy wilgotne w smaku?
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne! Zrobiłam własną wariację: Do musu jabłkowego dodałam łyżkę miodu i dwie szczypty zmielonego chilli. PYCHA!
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam :) Jest pyszne. Do jabłek dodałam cynamon i kardamon. Rewelacja
OdpowiedzUsuńA jakiej wielkości jest forma na ciasto?
OdpowiedzUsuńa mnie wyszedł zakalec :(
OdpowiedzUsuń