Na necie przepisów na ciasto z miodem multum. Jednak 99% z nich to przepisy gdzie miód jest tylko dodatkiem (2-3 łyżki) do cukru, a ja chciałam takie ciasto gdzie ten miód zastąpi cukier.
Nie znalazłam nic, co by mi pasowało, więc sama pokombinowałam.
I jest... Mocno miodowe ciasto, bardzo puszyste. Z delikatnym posmakiem kokosu.
Dodatkową zaletą tego ciasta jest to, że szykuje się je błyskawicznie.
okrągła blaszka, około 20-22 cm średnicy
miód 220g
2 jajka
olej rzepakowy 100g
mąka żytnia typ 720, 200g
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
posypka:
wiórki kokosowe 50g
olej kokosowy 50g
mąka żytnia 30g
cukier 30g
Miód, jajka i olej miksujemy razem. Dodajemy mąkę i sodę. Wszystko razem mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Składniki na posypkę zagniatamy razem. Konsystencja powinna być "piaskowa". Posypujemy nią wierzch ciasta.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180st. C piekarnika. Pieczmy około 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Musi być bardzo smaczne :) Chętnie wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić mąkę żytnią mąką orkiszową? Jeśli tak, to czy zmieniać ilość?
OdpowiedzUsuńAkurat wczoraj kupiłam mąkę żytnią :D Chyba już wiem, co dziś będę piec do kawki :D
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: <3